[...] mięso, gotowane jarzyny i niewielkie ilości surowego masła. W diecie łatwo strawnej dozwolone są następujące produkty i potrawy; mąka pszenna, mąka ziemniaczana, makaron - nitki, lane kluski, kasza manna, ryż, kasza kukurydziana, inne kasze-przecierane, zupy na wywarach z włoszczyzny i chudego mięsa, dyni, ziemniaków przecieranych, [...]
[...] są one opisane w dalszym fragmencie tej pracy. Unikamy przypraw ostrych: papryki, pie-przu, musztardy. Unikamy produktów przetworzonych: białej mąki, białego ryżu, zwykłego makaronu. Są one zbędnym balastem dla żołądka, po-wodują wiele schorzeń. Zamiast tego stosujemy wyroby nierafi-nowane: mąkę i makaron z pełnego przemiału, ciemny ryż. [...]
[...] Pięć suplementów regulujących poziom glukozy, dzięki którym powiększysz mięśnie i zmniejszysz zapasy tłuszczu. Węglowodany, które znajdują się w ryżu, makaronie, pieczywie pełnoziarnistym i owocach to niezwykle potrzebna część anabolizmu każdego kulturysty. Spożywanie odpowiedniej dawki wymienionych węglowodanów ułatwia [...]
[...] komórce i zwiększa jej objętość; zwiększa wchłanianie białek, najlepiej w połączeniu z glutaminą lub bcaa; energię należy zapewniać dostarczając węglowodanów złożonych (ryż, makaron, płatki zbożowe) a nie prostych (cukier, słodycze), i ogromnych ilości budulca czyli białka zarówno zwierzęcego jak i roślinnego (chude mięso, białka jaj, nabiał, [...]
[...] — 20% białka mleko— 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce — 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica — 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze — 8-13% białka Dla kulturysty ważącego np. 80 kg i trenującego 5-6 razy w tygodniu potrzeba około 140g proteiny dziennie. Nie zawsze taka ilość znajduje się [...]
[...] posiłkiem? Kierując się taką ideologią niestety pozostaje nam wąska grupa produktów, które możemy spożywać, zaczynając od płatków owsianych, przez ryż brązowy czy basmati, makaron durum, chude mięsa jak piersi, kończąc na zielonych warzywach i nielicznych owocach. Pewnie jeszcze kilka produktów do tego worka ‘czyste’ jedzenie można włożyć. [...]
[...] - 20% białka mleko- 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce - 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica - 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze - 8-13% białka Dla kulturysty ważącego np. 80 kg i trenującego 5-6 razy w tygodniu potrzeba około 140g proteiny dziennie. Nie zawsze taka ilość znajduje się [...]
[...] jogurt Jogobella Light (14g węgli) Odżywa i 4 jajka (3 całe). ŁĄCZNIE - 112 g węgli. Tłuszcze 25g. B: 41g Kcal: =837 2. Kurczak 150-170g, ryż 100g (78g węgli) (lub makaron), lub wafle ryżowe, lub owoc, lub płatki, lub miód z orzechami lub masłem orzechowym, oliwą, itp. 10g oliwy lub innego źródła tłuszczu. ŁĄCZNIE - 78g węgli. Tłuszcze [...]
[...] jest najedzony. 11. W przypadku imprez/uroczystości (posiłków innych niż w diecie np. posiłki na mieście) najlepiej żeby nie łączył Pan w jednym posiłku węglowodanów (makaron, ryż, kasza, kluski śląskie, pieczywo, kopytka, ziemniaki) z białkiem (mięso/ryba/owoce morza) tzn. najlepiej jest zjeść jakieś mięso/rybę/owoce morza z warzywami - [...]
[...] się łatwo mówi. Ale jeśli spojrzymy na ludzi na świecie, którzy żyją dłużej nie widzimy charakterystycznego poziomu tłuszczu czy węglowodanów. Spójrzmy na Włochów jedzących makaron, którzy prowadzili zdrowe życie w XIX wieku, w XVII wieku, w XVIII wieku. Spójrzmy na Chinczyków jedzących biały ryż. Podobnie w Indiach i Nepalu - ryż i soczewica. [...]
[...] życia w krajach wysoko rozwiniętych spowodował spadek spożycia błonnika. Wzrost poziomu życia doprowadził do częstego zastępowania roślin strączkowych i warzyw mięsem, a makaron jest produkowany z mąki białej, oczyszczonej, czyli takiej, z której usunięto błonnik. Według autorytetów medycznych, właśnie ta sytuacja odpowiedzialna jest nie [...]
[...] kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, [...]
[...] kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, [...]
[...] kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, [...]
[...] oraz proste (ze względu na budowę). Węglowodany proste znajdują się w owocach i cukrem tym jest fruktoza. Natomiast węglwodany złożone to głównie skrobia zawarte w ryżu, makaronach, kaszach, warzywach bulwiastych, produktach zbożowych, pieczywach... Z fruktozą problem polega na tym, że omija najwolniejszy proces glikolizy w wątrobie który [...]
[...] szczególnie w dni kiedy mam treningi (czyli prawie codziennie). Nie stołuje się w restauracjach ze śmieciowym jedzeniem. Źródłem węglowodanów w moich posiłkach jest: - makaron - ryż brązowy - płatki owsiane - ciemne pieczywo razowe - kasza - warzywa i owoce Źródłem białka w moich posiłkach jest: - mięso, głownie pierś z kurczaka, [...]
[...] do kuchni włoskiej - bazylia lub pietruszka nać - czosnek. Cukinię pozbawić części niejadalnych ( nie obierać ze skóry) i pokroić na podłużne, paski (tak aby przypominało makaron spaghetti). tak przygotowaną cukinię włożyć do wrzątku i gotować przez około minutę.Przed podaniem zmieszać z makaronem ugotowany zgodnie z opisem na opakowaniu i [...]